Vopsele

pete albe sub forma de praf

Pete albe, sub formă de praf

Formare unui praf fin pe suprafaţa filmului de vopsea, care se ia pe mână şi care poate cauza, în cazul vopselelor colorate, apariţia decolorării.

Cauze posibile:
- aplicare vopselei lavabile în strat prea subţire
- aplicarea vopselei fără ca suportul să fi fost amorsat în prealabil sau amorsat necorespunzător (diluţie prea mare)
- aplicarea vopselei în condiţii de umiditate foarte mare la exterior
– utilizarea unei vopsele de interior, cu rezistenţă scăzută la factorii de mediu, pentru o lucrare la exterior

Soluţii recomandate: În primul rând, suportul trebuie bine desprăfuit apoi se va folosi o amorsă în funcţie de caracteristicile suportului (DURAZIV Amorsă concentrată cu Kauciuc sau Duraziv Amorsă albă “Primul strat”). Se va aplica încă un strat de vopsea, de interior sau exterior, după caz.

 
 

eflorescenta

Eflorescenţă

Pete albe, sub forma unei pelicule de săruri minerale care ies din structura suportului, la contactul cu umezeala infiltrată. Se formează în special la exterior.

Cauze posibile:
- umiditate în suport (igrasie) care antrenează săruri la evaporare

Soluţii recomandate: Este obligatorie eliminarea sursei de umiditate care favorizează igrasia, apoi se vor îndepărta petele prin spălare cu apă. După ce suprafaţa este perfect uscată în profunzime, se va amorsa corespunzător (DURAZIV Amorsă concentrată cu Kauciuc sau Duraziv Amorsă albă “Primul strat”, respectiv, DURAZIV Primer cu Kauciuc). După uscare se va aplica vopseaua (Duraziv Vopsea superlavabila de exterior cu Kauciuc) sau tencuiala (Duraziv TDS cu Kauciuc Clima Protect). 

 

patarea lemnului dupa lacuire

Pătarea lemnului după lăcuire

Apariţia unor pete de culoare maronie pe suprafaţa lemnului în timp sau imediat după lăcuire sau vopsire.

Cauze posibile:     
- neamorsarea corespunzătoare a lemnului vechi care a fost expus radiaţiilor solare şi în care s-a distrus lignina. Aceasta este antrenată la suprafaţa filmului de lac de vaporii de apă din lac/email şi astfel apar pete mai închise la culoare.
- neamorsarea sau folosirea unui grund cu rezistenţă slabă la pătare pentru  acele esenţe de lemn cu conţinut ridicat de substanţe colorate (tanin) – ex. salcâm. Taninul se ridică la suprafaţă din cauza umidităţii atmosferice sau a conţinutului de apă din produs.

Soluţii recomandate: Amorsarea corespunzătoare a suprafeţei lemnoase, eventual cu două straturi de grund. Se recomandă folosirea unui grund pe bază de solvent, pentru a “sigila” astfel suprafaţa lemnoasă înainte de aplicarea lacului sau emailului pe bază de apă.

 

vopsea exfoliata la exterior

Exfolierea stratului de vopsea la exterior

Exfolierea peliculei de vopsea, cel puţin a primului strat, ceea ce provoacă deteriorarea suportului. Iniţial, problema se manifestă sub forma unor crăpături fine („fir de păr”) şi ulterior apare decojirea pe suprafeţe mai mari.

Cauze posibile:
- lipsa amorsei sau neamorsarea corespunzătoare, ceea ce reduce considerabil gradul de aderenţă a vopselei la suport
- diluţia excesivă a vopselei
- aplicarea vopselei în condiţii atmosferice neprielnice
- folosirea unei vopsele de calitate slabă, cu un conţinut redus de răşină, sau a unei vopsele de interior

Soluţii recomandate: În cazul în care crăpăturile sunt doar de suprafaţă, se va curăţa vopseaua până la suport şi se va amorsa corespunzător cu DURAZIV Amorsă Concentrată cu Kauciuc. Se va aplica DURAZIV Vopsea superlavabilă de exterior cu Kauciuc, în două straturi. În cazul în care şi suportul este afectat, se vor face reparaţii cu mortarul de reparaţii DURAZIV PM 47, iar după uscarea în profunzime se va amorsa şi revopsi.

 

Vopsea cu umflaturi mici

Umflături mici în unele puncte ale suprafeţei vopsite

Umflături ale peliculei de vopsea ca urmare a lipsei de aderenţă la suport.

Cauze posibile:
- aplicarea vopselei în condiţii de umiditate atmosferică crescută sau la temperaturi înalte, pe un suport expus direct la soare
- aplicarea vopselei pe un suport umed
- prezenţa apei în profunzimea suportului şi, eventual, a igrasiei

 

Soluţii recomandate: După uscarea totală şi în profunzime a suprafeţei, se şmirgheluieşte zona afectată , eventual se chituieşte sau se gletuieşte cu DURAZIV FP 25 glet de finisare (pentru interior) sau cu DURAZIV FP 27 glet de finisare cu silicon (pentru exterior), apoi se amorsează corespunzător cu DURAZIV Amorsă Concentrată cu Kauciuc şi se aplică vopseau lavabilă.

 

Crapaturi profunde, neregulate

Crăpături ale peliculei de vopsea/lac

Crăpături profunde, neregulate, asemănătoare cu crusta de noroi uscat

Cauze posibile:    
- aplicarea vopselei/lacului/emailului în strat prea gros pe o suprafaţă foarte poroasă sau peste un strat anterior de vopsea cu putere slabă de acoperire
- aplicarea produsului în condiţii de temperatură ridicată sau sub soare puternic
- aplicarea stratului următor de produs înainte de uscarea stratului anterior
- prezenţa crăpăturilor în suport şi aplicarea produsului fără pregătirea corespunzătoare a suprafeţei

Soluţii recomandate: Curăţarea stratului de vopsea/lac urmată de şmirgheluire, amorsare şi aplicarea corespunzătoare a produsului, respectând timpii de uscare între straturi.

 

Incretirea vopselei

 Încreţirea peliculei - în special la aplicarea de lacuri şi emailuri

Formarea unor “riduri” pe suprafaţa vopsită, prin strângerea excesului de vopsea.

Cauze posibile:    
- aplicarea produsului în condiţii extreme de temperatură ridicată/scăzută sau umiditate, ceea ce face ca stratul superior să se usuce mai repede decât cel din profunzime
- aplicarea vopselei/lacului/emailului în strat prea gros
- aplicarea stratului următor de produs înainte de uscarea stratului anterior                       
- aplicarea produsului peste o suprafaţă contaminată (grăsimi, murdărie)
- folosirea unui produs de calitate slabă, cu timp de uscare foarte mare

Soluţii recomandate: Se înlătură încreţiturile prin şmirgheluire, se amorsează şi se aplică produsul de finisare Duraziv cu respectarea instrucţiunilor de aplicare.

 

perete cu mucegai

 Pete de igrasie şi mucegai

Puncte negre şi maro sau chiar pete care apar pe perete, în special la îmbinarea dintre tavan şi perete, în colţuri sau în zona ferestrelor.

Cauze posibile:    
- excesul de umezeală şi lipsa ventilaţiei, infiltrarea apei sau scurgerea picăturilor de condens în zone în care se produce abur (baie, bucătărie, uscătorie etc.)
- aplicarea vopselei peste o zonă afectată de mucegai şi netratată corespunzător

Soluţii recomandate:
 Se va curăţa suprafaţa cu o soluţie specială anti-mucegai, pe bază de biocizi sau clor, se va lăsa să se usuce şi se va aplica Amorsă concentrată cu Kauciuc®. Apoi se va aplica DURAZIV Vopsea lavabilă igienizantă Baie şi bucătărie.