Ruxandra Radian Verona, fondatoarea COMBIC: Stilul scandinav, nevoia de calm din mijlocul unei lumi agresive

După ce, în ultimii ani, s-a luptat cu un sentiment de neîmplinire legat de profesia ei de bază, cea de arhitect, Ruxandra Radian Verona a avut șansa ca, timp de doi ani, să schimbe Bucureștiul cu Londra. Spațiile pline de inspirație din capitala Marii Britanii au ajutat-o să-și dea seama că nu voia să fie condiționată de alții și că, de fapt, își dorea să facă ceva pe gustul ei.
Ești un arhitect pasionat de amenajări interioare şi de călătorii. Care a fost cea mai edificatoare călătorie de până acum şi de ce? E adevărat, iubesc călătoriile, dar şi întoarcerea acasă e foarte plăcută. Am avut şansa să fiu plecată doi ani la Londra, perioadă în care am admirat în tihnă spații pline de inspirație și am reflectat asupra a ceea ce puteam să fac nou în viitor.
Când ai luat decizia să deschizi boutique-ul Combic? Când am revenit în Bucureşti, m-am decis să reunesc obiecte pentru casă în cadrul unei colecții atractive prin design și prin modernitate, coleciție pe care să o construiesc după priceperea și după gustul meu.
De ce un boutique cu accent pe stilul scandinav? Stilul scandinav este foarte la modă, este fresh și, din punctul meu de vedere, potrivit pentru un public tânăr. În căutările mele, am găsit câţiva furnizori care au produse la un preţ accesibil pentru cumpărătorul din România și așa am început. În designul interior, există diferite stiluri interesante, cu personalitate. Dacă mă uit azi la o revistă de home design franceză, rezonez sincer cu eleganța pe care o regăsesc acolo, cu elementele chic, cu ideea de mai multă culoare și cu cea de piese de mobilier vechi integrate în amenajări moderne. Dacă veți răsfoi paginile unei reviste Elle Decoration din UK, veți descoperi un alt stil de interioare, cu accent pe patternuri vii și pe materiale diverse. Există multe direcţii posibile de amenajări interioare şi, în final, alegem ce simţim că ni se potriveşte pentru casa noastră.
De unde ți-a venit ideea numelui? Numele l-am ales împreună cu cei de la CAP Advertising și, din mai multe propuneri, am ales, în final, COMBIC. L-am ales pentru că explică cel mai bine ideea din spatele COMBIC: să combini și să pui împreună obiecte și elemente. Cum reuşești să-ți împaci profesia de bază, cea de arhitect, cu aceea de antreprenor? Drept să spun, mă simt uneori copleşită de jobul de antreprenor. Dar am învăţat multe lucruri noi în ultimul an, iar asta mă bucură. Tânjesc, însă, după mai mult timp petrecut împreună cu profesia de arhitect.
Cine câştigă această „bătălie”? Nu e chiar o bătălie. În ziua de azi, trebuie să reuşim să îmbinăm diferite activităţi, să trecem de la un stil de muncă la un altul. Din păcate, în România, arhitecţii nu au dus-o prea bine în ultima vreme. E o meserie care nu beneficiază de mult respect din partea celorlalţi şi cere stoicism. Dacă vrei să-ţi iasă proiecte de care să fii mândru, ai de luptat cu beneficiarii, cu meşterii, cu costurile. Toate astea mi-au dat un sentiment de neîmplinire în ultimii ani şi din acest motiv am decis să fac ceva pe gustul meu, unde să nu fiu condiţionată de alţii. De unde imporți obiectele? Le aducem din Danemarca, Franţa, Suedia și Olanda. În curând, vom lucra și cu designeri de obiect din România. Oamenii cu care întru în contact la COMBIC îşi arată aprecierea faţă de selecţia noastră de obiecte pentru casă şi, dacă vor ceva anume, încerc să îi ajut şi să le furnizez produsele de care au nevoie.
Ai realizat, în colaborare cu un meşter popular, două tipuri de covoare din lână de oaie țigaie. Cum ai ales culorile? Am ales culori stinse, aproape de culori din natură. Din acest motiv, covoarele se pot adapta la diferite tipuri de interior. Cu toate astea, ele nu sunt elemente de accent într-un spaţiu. Ai colorat covoarele cu sunătoare, frunze de ceapă, coajă de anin şi urzică. Ce ne poţi spune despre această procedură de colorare? Este o procedură interesantă pentru că descoperi cum culorile se armonizează una cu alta datorită acestei provenienţe din plante. Nu au personalitate în sine, ci acel ceva special vine din combinarea lor. Iar asta se vede, în mod expres, la covorul cu triunghiuri. Din punct de vedere al execuţiei, Gina, colaboratoarea mea, e cea care are experienţă cu acest tip de vopsire. Este multă muncă, pentru că sunt încercări cu concentraţia de plante, cu timpul de vopsire şi, apoi, cu fixarea culorilor.De ce te-ai ataşat de stilul scandinav? Pentru că este un stil a cărui simplitate îţi dă un sentiment de calm și de serenitate. În contextul unei lumi care a devenit agresivă cu noi prin bogăţia de imagini, de produse și de oferte, e nevoie de aşa ceva. Stilul scandinav, este totodată, şi un stil care se adaptează uşor oricărei tipologii de spaţiu. Mă refer la dimensiunile, la înălţimea și la amploarea unui spaţiu. Nu o să poţi să-ţi amenajezi un livingroom de 15 metri pătrați și cu o înălțime de 2,5 metri într-un stil ultra decorat, cu tapet colorat, corpuri de iluminat masive şi mult mobilier. O amenajare aerisită, cu doar câteva elemente inspirate, este uşor de închegat însă. Cum arată, pentru tine, casa perfectă? E greu de definit. Cred că e foarte important ca, încă de la început, să-ţi stabilești spații de depozitare eficiente. Asta îţi va da libertatea ca, mai departe, să faci alegeri inspirate. Un alt element important este lumina. În funcţie de cum este orientată în casă, poți să-ţi alegi culorile pereţilor și ale perdelelor. Apoi, cred că te vei simţi bine într-un spaţiu puţin aglomerat. Așadar, e bine să mobilezi în funcţie de ce spaţiu dispui și în funcţie de formele încăperilor. Dacă nu sunt posibile, renunță la ideile fixe! Eu cred, de asemenea, că spaţiul liber are şi el beneficiile lui într-o locuinţă, deci nu încărca spaţiul cu prea mult.

Produse & Sisteme