De ce Arhitectul Copiilor? De la ce a pornit ideea?
Arhitectul Copiilor este un proiect care s-a născut în mod natural imediat după ce am terminat Facultatea de Arhitectură. O prietenă dragă m-a rugat să îi dau câteva idei pentru camera băiețeilor ei. Poate că a fost o combinație între chemarea mea naturală către latura aceasta a designului interior, usurința cu care stau printre copii și satisfacția pe care o ai la final când îi vezi pe micuți cât de tare se bucură pentru startul acestui proiect.
Te adresezi copiilor, dar părinții sunt cei care decid de obicei. In ce măsură îi implică pe copii în proiectul camerei lor?
Părinții sunt cei cu care tratez bugetul și durata de execuție și, desigur, toate detaliile administrative însă povestea pe care vreau să o spun în fiecare cameră pe care o realizez este de obicei a copilului. Nu am un chestionar sau un instrument concret pe care îl folosesc pentru a descoperi care va fi conceptul camerei dar, de cele mai multe ori, plec de la o jucărie preferată și de la ce imi transmite micuțul când îl întâlnesc… îmi place să cred că am un canal special de comunicare cu copiii și îl folosesc pentru a crea micul lor univers magic de acasă.
Care sunt culorile pe care le recomanzi cel mai des si dupa ce criterii?
Nu aș putea spune că recomand o anumită culoare des, însă recomand de cele mai multe ori utilizarea texturilor și nuanțelor regăsite în natură; acolo ne găsim cu toții starea de bine iar cei mici cu atât mai mult.
Dincolo de funcția lor estetică, decorativă, culorile au și alt rol, influență?
Desigur, culorile creează emoții, de fapt arhitectura și designul interior creează un ambient care ne determină o “stare” și dacă suntem atenți, o să observăm cum mediul în care trăim ne influențează zi de zi. In proiectele mele încerc să folosesc culoarea atât pentru a obține delimitări funcționale dar și pentru a crea ambientul mai sus menționat. Am scris și un articol în care povestesc care sunt culorile potrivite pentru camerele copiilor în funcție de personalitatea lor, uite-l aici https://arhitectulcopiilor.ro/cum-sa-utilizezi-designul-interior-pentru-a-creste-un-copil-sanatos/
In 5 pași simplu de urmat, cum planificăm amenajarea camerei copilului?
Voi fi scurtă si la obiect:
Stiu că recomanzi produse naturale, ecologice, de ce le preferi?
Este vorba desigur de calitatea aerului pe care il respirăm în casele noastre. Micuții pot dezvolta alergii greu de vindecat datorită chimicalelor din vopselele clasice. Si recomand nu doar finisaje din material natural, ci și mobilier și decoratiuni. Există o stare naturală de bine a omului care apare în mod firesc atunci când el se află în mijlocul naturii; astfel, eu insist ca micuțul să țină cotul pe un blat de lemn masiv atunci cand desenează, să calce pe parchet din lemn sau mochetă din lână, să se bucure cât mai mult de lumină naturală și așa mai departe.