Care sunt top 3 lucruri pe care ar trebui să le avem în vedere când vrem să redecorăm casa?
1. În primul rând, trebuie să ne obişnuim cu ideea că nu ne pricepem la absolut tot şi că, de cele mai multe ori, implicarea unui specialist - în acest caz, designerul de interior - poate să transforme o casă banală într-una de poveste. Mai mult, un specialist te poate ajuta să te încadrezi în buget şi să ai o casă terminată în loc de una care se află într-o permanentă stare de amenajare, îţi poate da soluţii pentru spaţiile atipice şi îţi poate recomanda obiectele de design care fac diferenţa în orice amenajare.
2. Atunci când vine momentul acela în care trebuie să îţi amenajezi propria locuinţa, intri într-un fel de transă, în care eşti fascinat de orice obiect sau de orice culoare care îţi ies în cale. Şi-ţi vine să le foloseşti pe toate, uneori le cumperi "şi o să vezi mai încolo unde vor sta". Ei, e important de ştiut că, atunci când începi o amenajare, trebuie să respecţi o regulă de bază: firul roşu. Concret, anumite elemente dintr-o încăpere (accente de culoare, esenţe de lemn etc.) trebuie să se regăsească şi în celelalte încăperi.
3. Îndrăgosteşte-te doar de obiectele de design original. Informează-te atunci când alegi un scaun pe care l-ai văzut în filme. Află dacă are certificat de autenticitate şi de garanţie şi în felul acesta nu rişti să ai în casă o reproducere, pentru că ar fi ca şi când ai purta o geantă Louis Vuitton cumpărată de la tarabele din piaţă.
Ce stiluri de amenajare au fost în tendințe în anul 2015?
Nu prea îmi place să vorbesc despre tendinţe în designul de interior. O amenajare trebuie să reflecte stilul proprietarului, care nu îşi schimbă casa în funcţie de sezon. De aceea cred că raportarea la tendinţe poate fi, uneori, o greşeală. Vă amintiţi ce nebunie a fost acum câţiva ani cu mobilierul wenge? Toată lumea îşi dorea wenge în casă! Acum este atât de passe, încât a apărut un nou trend: vopsirea homemade a mobilierului, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiţi să reinvestească în mobilă, ci doar să-i schimbe culoarea.
La ce trucuri de decorare pot să apeleze cei care locuiesc în apartamente mici?
Înainte de toate, trebuie să transforme fiecare colţ disponibil în spaţiu de depozitare. După ce rezolvăm problema obiectelor care nu trebuie să fie la vedere, aş alege doar mobilier deschis la culoare, pereţi albi şi doar accente de culoare în decoraţiuni. Apartamentele nordicilor sunt o bună sursă de inspiraţie. Unele, foarte frumoase, le găsiţi prezentate pe designist.ro.
Care crezi că vor fi culorile anului 2016 în amenajările interioare?
Încă de la sfârșitul anului trecut, se vorbește că trendul pe anul acesta pare să fie "all white/totul alb". Până acum au fost nuanţele pastel şi era oarecum previzibil că o să ne îndreptăm spre o atmosferă complet diafană şi care să ne ducă spre ideea de pur, de pace. Există şi o explicaţie socială pentru asta, dar îi las pe specialişti să dezbată acest subiect. În ceea ce mă priveşte, aş spune că cel mai bine e să ţii cont de trendul care ţi se potriveşte, chiar dacă era în vogă prin anii '70.
Știm că organizezi și te implici în multe proiecte frumoase. Ce surprize îi așteaptă pe pasionații de design interior?
Ca de obicei, îi aştept pe designerii de interior şi pe arhitecţii care termină anul acesta o amenajare să îşi înscrie proiectele pe platforma online elle.ro/decoration. Mi-am propus să îi aduc în atenţia lumii, iar potenţialii beneficiari să aibă de unde alege designerul care li se potriveşte. Încerc să fiu alături de echipele minunate de oameni pe care, în ultimii doi ani, i-am premiat la ELLE DECORATION DESIGN AWARD pentru susţinerea designului autohton. E vorba de Dizainăr (dizainar.ro), de unde puteţi cumpăra obiecte produse exclusiv de tineri români, şi de Asociaţia De-a Arhitectura, care are un program excepţional de educaţie, pe care vă invit să-l exploraţi şi, dacă aveţi copii în şcolile de stat, să depuneţi cerere pentru includerea lui pe lista de materii opţionale (de-a-arhitectura.ro).
Știm că ții cursuri de design interior la DallesGO. Ce îi înveţi pe elevii tăi? Discutați, de exemplu, despre cum poate fi realizat un decor armonios, inclusiv din punct de vedere cromatic?
Cursurile le ţin împreună cu Andreea Mureşan, care este designer de interior şi colega mea de cursă lungă, ne ştim de peste un deceniu. Împreună facem multe lucruri legate de designul interior, inclusiv MURA (muradesign.ro). Surprizele cu acest curs cred că sunt de ambele părţi. Pentru noi, cea mai mare a fost că am început cu douăzeci de cursanţi şi acum sunt aproape o sută, împărţiţi în patru grupe.
Deși muncesc foarte mult, încercăm, în aceeași măsură, să facem din această experienţă ceva plăcut. Practic, nu le oferim altă opţiune decât să fie "designeri de interior cu acte în regulă". Totodată, avem o mare responsabilitate faţă de ei şi faţă de branşa noastră. De aceea, la curs acoperim cele mai importante subiecte legate de amenajare. Câteodată, avem invitaţi care ne prezintă produsele lor şi îi familiarizează pe viitorii designeri cu lucrul efectiv cu alţi specialişti din domeniu. Un astfel de exemplu este întâlnirea cu Iuliana Cristea, care a venit şi ne-a prezentat nu doar produsele Duraziv, dar şi multitudinea de feluri în care pot fi folosite. Îmi încurajez cursanţii să gândească în afara clişeelor şi a obiceiurilor banale, iar când Iuliana le-a aratat cum poate fi folosită vopseaua de exterior în baie, am fost de-a dreptul încântată.