Housing Blocks, o radiografie a fațadelor de blocuri

Absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Mihai Rotaru este inițiatorul proiectului Housing Blocks – un demers fotografic, care își propune să surprindă peisajul urban, cu o “privire critică asupra mediului construit”.

 Mihai Rotaru - blocuri Obor
Obor, București, România

1. Ai îmbinat cele două pasiuni ale tale, arhitectura și fotografia, în proiectul fotografic dedicat blocurilor din București. De unde ți-a venit ideea? Ce își propune demersul tău?

Fotografia este de mulți ani o pasiune pentru mine, iar arhitectura reprezintă activitatea profesională. Îmbinându-le pe cele două îmi propun să documentez prin fotografie peisajul urban aruncând o privire critică asupra mediului construit. Blocurile de locuințe ridicate în perioada comunistă reprezintă probabil cel mai întâlnit tip de clădiri din peisajul orașelor din România. Îmi propun să prezint aceste blocuri surprinzându-le două momente esențiale: imaginea lor de ansamblu văzută de la nivelul orașului în acord cu ideologia ce a stat la baza conceperii lor și imaginea lor de astăzi dată de intervențiile din prezent. Doctrina comunistă urmărea uniformizarea populației și a claselor sociale iar locuințele colective dispuse simetric sau în compoziții urbanistice foarte clar definite cu apartamente identice întăreau această direcție. Astăzi pare să se contureze o reacție la această standardizare iar reabilitările termice oferă prilejul de a remodela plastica fațadelor.

2. Spui că "Nowadays, many of these blocks are in an ongoing process of restoration. Some of them are restored by the city hall, others are made by the owners. The facades are covered with styrofoam and strong coloured plasters." Ai observat vreo diferență între culorile folosite de cei care își renovează fațadele pe cont propriu și cele folosite de primărie? Dacă da, de ce crezi că există această diferență?

Renovările făcute de primărie dau o imagine mai unitară ansamblurilor de locuințe în timp ce blocurile renovate de proprietari creează niște fațade cu un aspect discontinuu. În general proprietarii dintr-un bloc nu ajung la un acord unanim privind reabilitările astfel că de multe ori se distinge câte un apartament cu fațada neatinsă printre altele învelite în termosistem. În privința culorilor folosite, nu prea remarc o diferență majoră între blocurile reabilitate de primărie și cele renovate de proprietari. Singura diferență ar fi că pe cont propriu locuitorii au libertatea de a-și personaliza cromatic exteriorul locuinței în funcție de preferințele fiecăruia.

3. Poți să diferențiezi, cromatic, cartierele din București? Există numitor comun de culoare pentru cartiere din același sector? Există o coerență cromatică?

Coerență cromatică pare să existe când se reabilitează mai multe blocuri odată în aceeași zonă. Reabilitările făcute în sezoane diferite aduc în general culori noi. Cartierul 1 Mai are accente de roșu, albastru, galben și verde, în zona Tineretului, pe Bulevardul Cantemir este mult verde praz, în Pantelimon sunt multe nuanțe de verde dar mai scapă și ceva galben sau albastru, în Colentina – Obor predomină galbenul cu un roșu mai pastelat. Mai sunt și alte asocieri de culori pe câteva bulevarde, dar în rest par a fi folosite ce culori au la îndemână muncitorii.

 Mihai Rotaru - blocuri Pantelimon
Pantelimon, București, România

Bine de știut! Culorile neutre reflectă cel mai bine lumina și sunt rezistente la acțiunea razelor UV, prelungind astfel durata de viaţă a peliculei de tencuială decorativă.

4. Din câte știi, cât de implicați sunt locuitorii în alegerea culorilor pentru propriul bloc, atunci când e renovat de primărie?

Am înțeles că firmele de construcții care se ocupă de reabilitări decid culorile folosite. Probabil că și primăria unui sector poate influența folosirea unor culori dacă își dorește să definească o identitate vizuală unor bulevarde sau cartiere. Nu știu dacă locuitorii își pot spune cuvântul în alegerea culorilor. Aici vreau să mă documentez mai mult.

5. Ce crezi că îi influențează pe cei din primării când aleg culorile? Dar pe locuitori, atunci când renovează pe cont propriu?

Cred că cei din primării sunt ghidați de ideea că trebuie să fie cât mai vizibile toate aceste reabilitări și probabil de aceea recurg la o mare diversitate cromatică. Recent am găsit pe site-ul unei primării de sector o arhivă de imagini cu toate blocurile termoizolate cu mențiunea că au fost renovate în timpul mandatului unui anumit primar. Așadar, aceste blocuri reprezintă o carte de vizită și un prilej de promovare pentru primării. În privința locuitorilor ce își reabilitează pe cont propriu, ei au acum ocazia de a-și personaliza pereții exteriori ai apartamentului iar unii dovedesc multă imaginație: de la cele mai ciudate preferințe cromatice la culorile unor echipe de fotbal sau icoane pictate pe fațadă.

Mihai Rotaru - blocuri Dimitrie Cantemir
Bld. Dimitrie Cantemir, București, Romania

Puteți alege o schemă monocromatică sau, așa cum recomandă specialiștii în culoare, două culori contrastante. Mai multe recomanadări de culoare aici.

6. Care crezi tu că ar trebui să fie direcțiile legate de culoare pentru fațadele blocurilor?

Nu cred că este vorba doar despre culoare în cazul acestor renovări. Sunt mai mulți factori ce descriu lucrarea finală: materialele folosite și calitatea lor dar și proiectul în sine. Cea mai mare parte a reabilitărilor se fac cu materiale slabe calitativ, execuția lucrărilor este și ea slabă iar asocierile cromatice sunt uneori dezastruoase. Cred că dacă s-ar pune mai mult accent pe calitatea materialelor și mai puțin pe atragerea atenției prin culori stridente, rezultatul ar fi mult mai bun. Dacă ar fi să dau un exemplu, o tencuială decorativă albă alături de câteva accente cromatice regăsite sub forma unor panouri de sticlă colorată la parapetul balcoanelor cred că ar da un rezultat decent.

 Mihai Rotaru - blocuri Grivitei
Calea Griviței, București, Romania

Materialele de cea mai bună calitate, mențin, în timp, caracteristicile rezultatului final. Formula unică cu Kauciuc® asigură o flexibilitate crescută, și protejează tencuiala de crăpături și  de condiţii meteo extreme, așa cum sunt ciclurile îngheţ-dezgheţ.

7. Care ar fi 3 lucruri pe care le-ai descoperit implementând acest proiect?

Ceea ce se întâmplă în prezent mi se pare o estetizare forțată a unor blocuri în care multă lume trăiește conștientizând (sau nu) că sunt meschine, învechite și deprimante. Încercarea de a machia excesiv niște blocuri o consider un gest gratuit și fals. Ceea ce mi se pare și mai trist este că multe locuințe colective construite în prezent urmăresc aceleași standarde scăzute de confort impuse de regimul comunist. Vechile blocuri par să fie prezente mai departe iar locuitorii sunt înșelați de tot felul de artificii estetice.

8. Ce urmează? :)

Urmează mai multe blocuri, nu doar din București, ci și din alte orașe. În final mi-aș dori să le văd expuse în galerii.

 Mihai Rotaru - blocuri Republicii
Bld. Republicii, Ploiești, Romania

Găsiți toate proiectele lui Mihai, aici: Mihai Rotaru - Housing Blocks