București, pași siguri spre fațade mai colorate

Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Andreea Nițu a descoperit această pasiune încă din liceu. O inspiră spațiul și oamenii și crede că aspectul Bucureștiului este pe drumul cel bun, dar mai are de lucrat la alegerea culorilor pentru fațade.

 andreea nitu

Cum ai descoperit arhitectura și cum ai decis că asta este ceea ce vrei să faci pe termen lung?
Arhitectura depinde foarte mult de experiențele personale ale fiecăruia. Eu am descoperit că îmi doresc să fac asta încă din liceu, chiar dacă nu am urmat un profil de arte. Din păcate, sistemul de învățământ primar și gimnazial nu include o educație în acest sens și nici nu aduce în atenție o conștientizare a existenței acestei specialități încă din clasele mici. Păcat, pentru că este o disciplină atât de prezentă în viața noastră și căreia ar trebui să-i acordăm mult mai multă atenție! În practică înveți cel mai bine faptul că arhitectura este făcută pentru oameni.

 interior style

3 sfaturi de bază pe care le-ai da cuiva care are în plan să își facă o casă / amenajeze o casă?

Simplu:


Care sunt sursele tale de inspirație?
Mă inspiră ce văd în fiecare zi în oraș - spațiul urban mi se pare un exemplu bun, vezi cum apar lucruri noi și cum se transformă cele vechi, apoi locurile și oamenii pe care îi întâlnesc în călătoriile mele - diversitatea îmi creează întotdeauna o stare inspirație. Este minunat să poți mixa și culege informații din foarte multe locuri care au background-uri diferite. Mă mai inspiră moda și filmul.

 inspiratie culori

Care sunt combinațiile de culori pe care le preferă românii în casele lor, dar și pentru fațadele clădirilor?
La interior nu cred că se poate face o generalizare, preferă fie culori tari, fie neutre, cu precădere alb. Văd însă destul de rar combinații cromatice corecte. La exterior, mulți preferă nuanțe terne, culori pământii, precum orange, bej, maro, ocru, foarte puțini aleg tonuri de gri, iar majoritatea optează pentru alb. La fațade contează foarte mult texturile, care dau un alt aspect, contează foarte mult să știi să combini culori și nuanțe, lucru pe care mulți dintre beneficiari nu reușesc să îl înțeleagă din punct de vedere vizual.

 fatade cladiri


pont aplicare lavabila igienizare

Dacă vara asta renovați fațada, alegeți COOLORI cu Y (factorul de reflexie a luminii) mai mare de 35% din cartela Duraziv ColorPRO. Culorile neutre și pastelurile absorb mai puțină căldură și sunt mult mai rezistente la lumină (decolorare). Profitați acum de promoția Standard cu Silicon – 48 de culori la preț de alb pentru tencuielile decorative!

Se spune despre București că este un oraș gri, monoton. Ce părere ai?
În zona centrală domină clădirile vechi și poate părea o zonă monotonă, gri. În schimb, am observat o explozie de culori pe noile reabilitări termice ale blocurilor din diverse cartiere, care din punctul meu de vedere sunt dezastruoase. Combinații cromatice foarte ciudate care nu au nicio noimă. Mai sunt și excepții, dar destul de puține.

 bucharest

Ai sesizat îmbunătățiri la capitolul aspect, culoare, design în ceea ce privește Bucureștiul?
Cred că Bucureștiul evoluează destul de mult către o direcție bună. Sunt multe exemple interesante din punct de vedere arhitectural sau amenajări urbane care aduc un alt aer capitalei și care oferă trecătorului o viziune proaspătă asupra spațiului din oraș. Impactul vizual chiar contează când vine vorba de spații, fie că ne referim la cele intime, fie când e vorba de cele ale orașului în care trăim.